Skip to main content
Home » Gaming » Gaming og kreativitet på Bjerkely Folkehøyskole
Sponset

For mange ungdommer er dataspill og utvikling av dataspill i skoletiden nærmest som en drøm å regne, men på Bjerkely Folkehøyskole går den i oppfyllelse. De tilbyr en rekke spennende linjer som E-sport FPS, Spillutvikling, Cosplay & Foto, DnD, Tegneserier & Manga, Jakt & Fiske, for å nevne noen.

Da Kristoffer Augestad var ferdig med videregående skole i Oslo, var han på jakt etter en folkehøyskole hvor han kunne fortsette å utvikle sin interesse for e-sport. Han valgte Bjerkely.

– Jeg var helt bevisst på å finne meg en skole hvor jeg kunne fortsette å spille Valorant. Å komme hit til Bjerkely var derfor helt ideelt. Ikke nok med at det er en fin skole med et flott miljø, vi har til og med spilt oss opp en divisjon, forteller Kristoffer.

Han presiserer at samholdet og det sosiale i laget er viktigst. Ett år på folkehøyskole mener han alle unge bør unne seg. Det er en fin anledning til å tenke seg om, få nye venner, planlegge årene som kommer, og samtidig ha det gøy med for eksempel e-sport eller andre emner man ønsker å fordype seg i.

Spennende lagspill

Bjerkely Folkehøyskole har undervist unge gamere i e-sport siden 2015. Linjelærer Gjermund Fladby har valgt å fokusere hovedsakelig på CS og Valorant, men du kan også gå her selv om du ikke har disse to som hovedspillet ditt. Det er mye du lærer her som kan overføres til andre spill og livet generelt.

– E-sport er et utrolig spennende lagspill, hvor elevene får utfordret seg på viktige elementer som selvdisiplin, samarbeid, strategi i spillet og lagånd.

E-sportlinja handler også om mye mer enn dataspill. Bjerkely vektlegger fysisk aktivitet og god helse, derfor starter ofte dagene på e-sport med fysisk trening. Gjennom forelesningene lærer elevene blant annet om replayanalyse, kosthold, sportsmentalitet, kommunikasjon og feilhåndtering. Resten av tiden er det lagt opp til arbeid innen eleven sitt fordypningsspill individuelt og i grupper.

– Den tredje delen av faget er egenutvikling, eller rett og slett tiden du får til egen disposisjon for å spille det spillet du har kommet hit for å bli bedre i. Denne utviklingen skjer enten alene eller sammen med laget ditt. Noen danner lag her på skolen, mens andre bruker tiden sammen med en lærer og blir coachet. De som vil spille alene får også lov til det, forklarer e-sportlæreren.

Sammen som lag – både i spill og sosialt

Elevene på E-sport merker at det er en stor fordel å være sammen i klasserommet når de konkurrerer mot andre.

– Det er lettere å kommunisere når vi sitter ved siden av hverandre, sier eleven Malin Therese Johansen.

Siden undervisningen også legger opp til at spillerne skal gå gjennom replays i etterkant av et game, får de evaluert og snakket sammen om hva som var bra og hva som bør forbedres.

– Denne direkte tilbakemeldingen gjør at vi blir bedre, både som enkeltspillere og som et lag, forteller andre elever på E-sport FPS.

Det sosiale miljøet på skolen også er veldig fint, forteller Malin videre.

– Det er lett å få venner på skolen. Vi gjør masse morsomt sammen og det skjer noe nesten hver kveld etter skoletid. Det er et skoleår jeg kan anbefale alle som ønsker å tenke seg litt om før de begynner å studere eller jobbe.

En fremtid som lærer

Mens noen bruker året til å tenke seg om, har Teo André Olsen et klart mål med sitt år på Bjerkely. Han vil nemlig bli lærer.

– Jeg trives å jobbe med barn og ungdom, og tror ett år på E-sportlinja vil være midt i blinken for dette.

Et bedre sted å få denne kompetansen enn på Bjerkely, kan han ikke tenke seg.

– Jeg vil bli like engasjert i dette faget som de lærerne vi har på skolen. De ser oss virkelig, og vet å pushe oss fram. Jeg lærer masse hver eneste dag. Samholdet og vennskapene er også helt fantastiske, så jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte Bjerkely, forteller Teo ivrig og legger til:

– Jeg anbefaler alle vennene mine til å ta et år på folkehøyskole.

Spillutvikling

En annen linje som er veldig populær ved Bjerkely folkehøyskole, og som tiltrekker seg elever med ulike bakgrunner og interesser er Spillutvikling. Linjen gir en spennende og utfordrende mulighet, og gir studentene et helhetlig innblikk i hva som kreves for å lage et spill fra A til Å. Øyvind Reiersen, linjelærer på Spillutvikling, forteller at spillutvikling er et fag som krever mye kunnskap på tvers av ulike fagområder.

– Elevene må beherske programmering og Unity, men de må også forstå gamedesign, som handler om å utvikle den overordnede ideen bak spillet du skal lage, sier han.

Han forklarer videre at for å skape en god totalopplevelse i et spill, er det viktig at ulike elementer, som grafikk, musikk og lydeffekter, fungerer sammen, for å skape spill med gode opplevelser. Derfor er de også innom disse elementene. Øyvind understreker at selv om spillet kan være teknisk krevende, er det motivasjonen og viljen til å lære som er viktigst.

– De fleste kan nesten ingenting når de begynner her, men på slutten av skoleåret klarer som regel alle å lage et eller annet spill de er fornøyde med, og de aller flinkeste lager skikkelig kule spill nærmest uten min hjelp i det hele tatt. Det er kjempegøy, fortsetter Reiersen.

Fra fritidsinteresse til karriere

En av elevene som har funnet sin vei på Spillutvikling, er Edvard Lorvik-Løken. Moren hans er mye av grunnen til at han har kommet dit han er i dag, når det gjelder spillutvikling.

– Jeg hadde lyst til å bruke fritiden min til å spille, men moren min syntes ikke det var så lurt. Da jeg fortalte henne at jeg ville lage mitt eget spill, smilte hun lurt og sa «vær så god, bare prøv».  Og det var det jeg gjorde, forteller Edvard, som nå har 500 følgere på YouTube og lager spill på egenhånd.

For Edvard er det å være på Bjerkely en perfekt mulighet til å fordype seg i sin interesse, og han trives godt med de kreative utfordringene som følger med spillutvikling.

– Det er en super skole hvor jeg får lære masse om det jeg interesserer meg aller mest for. Å lage et spille fra A til Å er ikke lett, men kreativiteten vokser med oppgavene, og det er mye hjelp å få. Målet mitt er å kunne bli så god at jeg kan starte noe eget eller å vokse på YouTube. Det er bare å «gønne» på, for dette stortrives jeg med, sier 19-åringen.

Kreativitet og tegning

Ferdigheter og interesser elvene har fra før kan også komme til god nytte når de skal lage et spill. Det være seg tegning, musikk eller erfaring med lyd og lys. Alexandra Haugen har fått erfare dette. Hun oppdaget interessen for dataspill allerede som ung, da hun snek seg inn på pappas PlayStation. Tegning har alltid vært en stor del av livet hennes, noe som har kommet godt med på Spillutviklingslinja.

– Jeg liker å fortelle historier, og jeg liker å tegne de. Nå gjør jeg det digitalt, og det er kjempegøy. Når jeg skal lage et spill har jeg som regel karakteren min klar på forhånd, så kommer alt det andre etter hvert.

Alexandra forteller at det meste av undervisningen skjer i programmet Unity. Så langt har hun lært å navigere seg i et 3D-rom, lage objekter i et 3D-rom, og lage hindringer og hjelpeobjekter for å navigere seg gjennom rommet. Alexandra trives godt med undervisningen, selv om det kan være utfordrende.

– Mye av det vi gjør er ganske vanskelig, men vi har gode lærere, så jeg stortrives. Dagene flyr av gårde, og vi har det helt supert sosialt. Det er lett å få venner og det er mange spennende folk her. Det er også spesielt gøy når de som har andre fag kommer for å lære om spill, forteller Alexandra.

Bjerkely Folkehøyskole

Vi har linjene Cosplay & Foto, E-sport FPS, Jakt & Fiske, Kreativ Livslære, Spillutvikling, Dungeons & Dragons, Tegneserie & Manga og vår nye linje Jaktguiding & Reiseliv. I tillegg til dette har vi mange spennende valgfag. Les om valgfagene her.

Next article