Nei, kjære foreldre, en gamer er ikke et menneske som sitter alene i mørket og spiller dag og natt. Å jobbe som gamer er i dag en helt vanlig jobb, på lik linje med alle andre jobber.
– Foreldre flest støtter barna sine når de driver med sjakk og fotball, og når de velger tradisjonelle yrker. Svært få foreldre støtter barna sine når de driver med gaming, sier Fredrik Rødli, e-sportlærer ved Namdals folkehøgskole. Nå kommer han med en klar oppfordring til alle foreldre som mener gaming er noe tull:
– La ungdommen få bestemme selv, og støtt dem i valget de tar, sier han.
Mange gode egenskaper
Forskning viser at det kan komme mye positivt ut av gaming.
– Man blir god til å samarbeide, god til å kommunisere og til å tenke strategi, man utvikler gode lederegenskaper og får god språkutvikling. Man får til og med bedre syn av det, sier Fredrik.
Fredrik Rødli
E-sportlærer ved Namdals folkehøgskole
Selv ble Fredrik, som ung elev, dratt frem som et eksempel på en med et særdeles godt ordforråd. Læreren oppfordret de andre elevene til å lese like mye bøker som Fredrik.
– Da jeg sa at jeg ikke leste bøker, at jeg spilte dataspill, fikk jeg beskjed om å gå og sette meg, og så ble det ikke snakket mer om det, ler Fredrik.
Jobbe som gamer
De som går på e-sportlinja på Namdals, oppfordres til å ta et fysisk valgfag i tillegg, som for eksempel ballsport. Og både fysisk helse og kosthold står på timeplanen.
– De store profesjonelle utøverne har kontraktfestet at de skal være fysisk aktive og ta vare på helsen sin, sier Fredrik, og forteller hvordan man kan livnære seg som profesjonell utøver:
– Mange organisasjoner ansetter egne gamere. Da får man fast jobb og fast lønn. Man kan også jobbe som lærer, trener eller spillutvikler. Det finnes egne sportspsykologer og kommentatorer. Streaming er også en stor ting. Alle jeg kjenner som driver med streaming, tjener penger på det. Det er også mye penger i å konkurrere, sier Fredrik.
Og Fredrik vet hva han snakker om. Skolen kan nemlig skryte av flere tidligere elever som har blitt norgesmestere, og mange som ligger på topp 200-lista i Europa. Flere har også endt opp med proffkontrakt.
– Elevene mine i fjor deltok i en konkurranse på verdens største LAN i Sverige. De vant hele turneringen, sier Fredrik tydelig stolt.
En sosial bombe
Fredrik roser miljøet på skolen og mener man får et veldig spesielt samhold på en folkehøyskole der man bor sammen og omgås hver dag.
– Folkehøyskole er en sosial bombe og vi har en god nerdekultur her. Mange som driver med gaming har opplevd mye motgang. De er vant med å ikke bli sett og tatt seriøst. Her kan de være seg selv, og møte likesinnede, sier Fredrik, og forteller at alle elevene på e-sportlinja reiser til Sør-Korea i løpet av våren.
– E-sportmiljøet i Asia er kjempestort, og gamerne er som rockestjerner der, sier Fredrik, og påpeker at det ikke er for sent å søke opptak ved skolen.
– Hos oss kan man søke helt fram til august. Og vi ønsker både gutter og jenter velkommen til oss, sier han.
Foruten e-sport i League of Legends, kan man også velge linjene backpack Japan, freeride Japan, spillutvikling, cosplay og pedagogikk og psykologi.
Les mer på www.namdals.fhs.no og følg Namdals Folkehøyskole på Facebook eller Instagram. Under emneknaggen #namdalsfhs kan du se flere innlegg.
Av Marte Frimand, [email protected]