Gaming kan være veldig sosialt. Det er en inkluderende plass der man møter nye og gamle venner. Likevel er det lett å føle seg utenfor og ensom, spesielt hvis man ikke blir inkludert i fellesskapet.
– Voksne tenker ofte at det er da bare å gå inn i et spill og spille. De forstår ikke alt det andre som foregår inne i spillet. For det handler ikke bare om å game, det handler også om å bygge relasjoner. Mange voksne spiller ikke selv, og har verken forståelsen eller interessen, sier Nelli Kongshaug, enhetsleder for Kors på halsen.
Nelli Kongshaug
Enhetsleder for Kors på halsen
Kors på halsen er Røde Kors sitt samtaletilbud for barn og unge. Her kan du snakke med en voksen som er interessert i å lytte og snakke med deg om det du ønsker, også innen gaming.
Stygge kommentarer
Det kan være en ganske hard og brutal tone i spill. Det er ikke alltid så lett å forstå hverandre når man skriver, og man har gjerne en tøffere og hardere tone når man kommuniserer digitalt, gjemt bak en karakter. Mange opplever å få stygge bemerkninger og kommentarer.
– Mange jenter velger for eksempel å skjule identiteten sin når de spiller, fordi de får stygge kommentarer, sier Nelli.
Vi tar unge på alvor
– Noen unge synes det er vanskelig snakke om at de blir utestengt. Vi tar unge på alvor og vi skjønner at det er vondt å bli utestengt når man gamer. Det som er viktig for deg, er viktig for oss. Vi lytter, tar deg på alvor og møter deg akkurat sånn du er. Du kan snakke med Kors på halsen om alt, både det som er gøy og morsomt og det som er vondt og vanskelig, sier Nelli.
Hun legger til at de ikke bryr seg om hvor lenge du har spilt, og at de ikke kommer med noen pekefinger.
– Om du har spilt i en eller fire timer, er akkurat det samme for oss. Vi kommer ikke til å himle med øynene og si at nå burde du komme deg ut og spille litt fotball, sier hun.
Kors på halsen hjelper også med konkrete ting, som hvordan du kan blokkere noen og hvor du kan melde fra hvis du opplever alvorlige ting.
Ensom med mange venner
Nelli forteller at de snakker med mange unge som føler seg ensom selv om de har mange venner.
– Du kan være en del av en vennegruppe, men likevel ikke føle deg trygg nok til å snakke med de andre om hvordan du har det. Mange savner den ene bestevennen som de kan dele ting med, sier hun.
Og så må det legges til at de voksne i Kors på halsen også har mange fine samtaler med barn og unge om gaming og relasjoner.
– Vi snakker mye om ting de får til og at de mestrer oppgaver i spillet. Gaming er veldig sosialt, og mange får nye venner, sier Kongshaug.
FAKTA
Ring Kors på halsen: 800 33 321 Mandag-fredag 14-22
Send en mail eller chat: Mandag-søndag 14-22 på korspahalsen.no
Diskuter med andre: korspahalsen.no
Av Marte Frimand