Skip to main content
Home » Gaming » Mindre forskjell på tradisjonell idrett og e-sport
Gaming

Mindre forskjell på tradisjonell idrett og e-sport

E-sport er ikke bare akseptert som en idrett. Forbundet er faktisk invitert til Idrettsgallaen 2025, og i ferd med å søke opptak som særforbund i Idrettsforbundet. Det betyr mye for utøverne. Foto: Unsplash

I senere år har gamingen gått fra å være en fritidssyssel folk har bedrevet hjemme, til å bli godt forankret i idrettslag og fritidsklubber – og det er idrettslagene som fører an.

Idrettslagenes involvering i e-sport har gitt en struktur og ordnede former tett opptil den tradisjonelle idrettens organisering, noe som har hevet nivået betraktelig i Norge, både med tanke på hvordan vi tenker og utfører e-sport og gaming.

Elin Yoojung Moen

President i Norges e-sportforbund

– Det har også bidratt til at idretten generelt er blitt mye mer åpen for e-sporten, forklarer Elin Yoojung Moen, som er president i Norges e-sportforbund.

E-sport er ikke bare akseptert som en idrett. Forbundet er faktisk invitert til Idrettsgallaen 2025, og i ferd med å søke opptak som særforbund i Idrettsforbundet. Det betyr mye for utøverne.

Tas på større alvor

– For det første ville det gi dem følelsen av å bedrive en sport som er anerkjent som sport, altså en legitim aktivitet som påvirker resten av samfunnet positivt. Den stereotypiske forestillingen om en usunn aktivitet er med andre ord i ferd med å dø. Sånn var det jo også med skateboardingen. Nå ser vi hva aksepten gjør med unge utøvere, sier Elin.

– Det vil også bidra til at de profesjonelle spillerne tas på mye større alvor, og for oss er det viktig, ikke bare å vise at vi er en anerkjent sport, men også kan bidra til samfunnet, i samarbeid med NIF og de øvrige særforbundene.

Forbundspresidenten medgir at Norge alt for cirka ti år siden hadde internasjonalt anerkjente utøvere innen e-sport, ikke minst i League of Legends, men hypen og blesten rundt var ikke som nå.

Vi ønsker i alle fall å hjelpe de øvrige særforbundene i NIF til å utnytte gaming på best mulig vis

Gaming-OL

– Vi hevder oss fortsatt i VM i LoL, og har hatt mange gode utøvere i Counter-Strike og Starcraft, men det har vært så som så med medieoppmerksomheten. Den kom først da Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen sommeren 2019 ble verdensmester i Fortnite, med en pengepremie på 13 millioner. Men så ble det stille. Det tror jeg et opptak i Idrettsforbundet fort kan endre på.

– IOCs vedtak om De olympiske e-sportleker neste år, vil nok bidra til at det settes inn større ressurser. Som et morofaktum kan jeg jo nevne at den største gaming-plattformen i verden akkurat nå, regnet i antall utøvere og tilskuere, er mobiltelefoner, ikke PC-er eller konsoller. Det er en trend som først og fremst drives frem av asiatiske, afrikanske og søramerikanske land.

– Vi ser også at VR-briller er på full fart inn, som også åpner for nye muligheter. Jeg kan nevne at det er utviklet et bordtennis-spill, beregnet på nettopp bordtennisspillere. For dem som husker Nintendo Wii, var det en plattform som åpnet for svært fysisk gaming, så ikke bare er e-sport anerkjent som idrett, jeg tror vi vil se at tradisjonell sport og e-sport kommer til å overlappe mer og mer. Vi ønsker i alle fall å hjelpe de øvrige særforbundene i NIF til å utnytte gaming på best mulig vis, avslutter Elin.

Next article