Cosplay er ganske nytt i Norge, men for mange er det en stor lidenskap. Så stor at de gjerne bruker et år på å lære mer om å skape sine egne karakterer.
– Etter to år med Cosplay-linjen er vi veldig fornøyde. Vi håper på gode søkertall slik at vi kan ønske et nytt kull velkommen høsten 2019, sier lærer ved Bjerkely Folkehøyskole, Cathrine Selbach. Hun har bakgrunn som kunst- og håndverkslærer, og sammen med seg på linjen har hun Linn Therese Bø, som har utdanning innen kreative fag, og har vært en del av cosplaymiljøet i over ti år.
Mange teknikker
– Dette er linjen for dem som liker å lage ting og syns det er gøy å jobbe med hendene. De ferdige produktene er selvfølgelig målet, men selve prosessen og det man lærer underveis er viktigst, mener hun.
I løpet av skoleåret får elevene jobbe med en rekke ulike teknikker og materialer. De tilegner seg kunnskap om sminke, søm, de lager våpen og rustninger, og får besøk av erfarne cosplayere.
Cathrine Selbach
Lærer ved Bjerkely Folkehøyskole
– Elevene lærer både å re-designe gamle klær og å sy nye etter egne mål og mønstre. Det er viktig at de får erfare at man ikke trenger å være kjempeproff for å lage sitt eget kostyme, sier Selbach.
Godt samarbeid
På Bjerkely Folkehøyskole har de i mange år hatt en fotolinje, og da Cosplay-linjen ble startet opp, var det naturlig å sette i gang et samarbeid mellom de to linjene.
– Ved skoleårets begynnelse fikk elevene våre i oppdrag å lage et steampunk-kostyme av gamle klær, og dette prosjektet avsluttet vi med en photoshoot i en nedlagt jernbanevogn. Dette ble en fin start på et godt samarbeid, og det resulterte i mange flotte bilder, sier hun.
Etter jul var det tid for et film noir-prosjekt, og i tillegg jobber elevene med sitt eget hovedprosjekt, som skal være ferdig ved skoleårets slutt.
Fremtidens lærere
Utdannelse er ofte ikke hovedmotivasjonen for å begynne på folkehøyskole, men Selbach er ikke i tvil om at elevene kan få bruk for det de lærer.
– Jeg tror de som driver med cosplay i dag blir fremtidens kunst- og håndverkslærere. Det å lage fjøl og forkle er blitt for kjedelig, og disse ungdommene sitter på mye kunnskap om hvordan man kan bruke ulike materialer og det andre ser på som skrot, sier hun.
Selbach tror også ferdighetene de tilegner seg på folkehøyskolen kommer godt med for dem som vil jobbe med scenekunst eller i filmindustrien.
Besøk Facebook-siden eller Instagram-profilen til Bjerkely Folkehøyskole for å lese mer og se bilder.
Av Katrine Andreassen, [email protected]