Sondre Strand Haltbakk (20) har laget dataspill som er lastet ned over 120 millioner ganger. Han brenner for at det skal være enkelt for barn og unge å utvikle sine egne spill.
Det var som 12-åring på gratisplattformen Roblox at interessen for å utvikle egne spill ble til.
– Jeg har alltid visst at jeg skulle jobbe som spillutvikler. Men jeg måtte lære meg å programmere først, sier Sondre som lagde sitt første spill som 15-åring.
Da han gikk siste året på videregående, begynte han å samarbeide med Marvel om å lage spill til filmen Spiderman Homecoming. I fjor høst ble han huket inn av Sony og Warner Bros. for å lage spill til Aquaman-filmen.
– Det var veldig stort, men det var også mye jobbing. Alt dette har jeg gjort ved siden av skolen. Men jeg elsker å programmere, så det har gått veldig greit, sier Sondre.
I dag studerer Sondre teknologi på NTNU samtidig som han driver selskapet Mote Games. Der legger han til rette for at barn og ungdom gratis og på en enkel og lettfattelig måte skal lære å utvikle sine egne dataspill.
Åpne gratisspill
Sondre er tilhenger av åpne gratisspill, og mener det var avgjørende for at han er der han er i dag.
– Unge har som regel ikke så mye penger. Og hvis spill koster for mye, kan vi gå glipp av mange store talenter, sier Sondre.
Han får ofte ideer til spill når han er ute og går og hører på musikk.
– Da kommer det gjerne en ide til en trailer. Når traileren er klar, går jeg tilbake til begynnelsen og lager spillet som passer til, sier Sondre, og legger til at spill er historiefortelling.
– Spill er den eneste kreative formen for underholdning der du lager din egen historie. Og et bra spill lar spilleren lage en historie de vil fortelle vennene sine om dagen etter.
I følge den unge spillutvikleren, er det også viktig å gi spilleren premier og tilbakemeldinger når han eller hun får til ting.
– Spillerne må få tilbakemeldinger på det de gjør. Og gjerne uventede tilbakemeldinger også. Det artigste er jo når ting ikke går som planlagt, men mye bedre, sier Sondre.
Savner tilrettelegging
Sondre er ikke veldig imponert over satsingen på spillutvikling her i landet.
– Norge ligger langt etter andre land. Vi har talentene, men det er svært få spill som kommer fra Norge, sier han, og legger til at informasjon er viktig.
– Vi må gjøre spilling stuereint og spre informasjon om mulighetene til å jobbe med spillutvikling. I dag har spilling veldig lav status i Norge, og det regnes for å være en skikkelig nerdeting. Men det passer ikke helt med de folkene jeg har møtt i bransjen, sier han.
Av Marte Frimand, [email protected]